Sunday, 20 March 2011

Lelaki Kacak, Wanita Cantik Miliki IQ Lebih Tinggi?


Hasil daripada satu kajian oleh sekumpulan penyelidik London School of Economics (LSE), England, mendapati lelaki kacak dan wanita cantik biasanya mempunyai darjah kecerdasan otak (IQ) yang tinggi. Dalam edisi terkini jurnal Intelligence, Ketua Penyelidik institusi tersebut, Satoshi Kanazawa berkata bahawa, "kecantikan fizikal berkait rapat secara positif dengan IQ". Kajian itu melibatkan 52 000 orang responden dari Britain dan Amerika Syarikat.

*diolah semula daripada akhbar Kosmo, 18 Januari 2011*

20 comments:

Hanna Adzhar said...

macam mana pulak nak kategorikan perempuan itu sebagai perempuan cantik ?

Cantik itu subjektif..

MIMIE AIZA said...

waaahhh bertuah. sudahlah cantik. pandai pulak tu.. tapi tu saintifik. dari islamnya. semua manusia dikurniakan akal yang sama. usaha yang mmbezakan seseorang itu
:)

EJA said...

wa..betul ka ni?

fza_eyzzah said...

yup. btol tu hanna n mimie. sy stuju sgt. cantik itu subjektif n lau dr pandangan Islam, sume dikurniakan akal yang sama je. (^_^)

Eyqasara said...

erm? yeke????? xcaye laaahhh... hihihi... *jgn mara*

FariehanIbrahim [LBC] said...

erkkk.. mgkin kebetolan jer kot kn. huuhu ^^

nadira shahid said...

streesssss sebab tak cntik ;p

Amirudy Mazlan said...

hanna, nadira > kita sumer cantik dan hensem ikut kelebihan masing2..heh.. Sesetgh org cantik pd paras rupanya. Sesetgh yg lain plak mungkin pd akhlak dia, pd keturunan dia dan yg paling utama sekali, pd pegangan agama dia..

mimie, fza > setuju. Kalo tak usaha, mana nak dapat hasilnya, ye tak?

eja, eyqasara, fariehan > sekadar kajian org bijak pandai.. :-)

Nora Shahaira said...

pasal terlalu bijak la samapi banyak wanita cantik tersungkur sekarang..hehe

solo molo said...

mungkin k0t...

sNoe~ said...

hmm.. Albert Einstein hensem tak? hehe..

aliza said...

lah yer ker...nak cari lelaki hensem ar.haha

Amirudy Mazlan said...

nora > ingatkan pasal tumit kasut tinggi sgt..heh heh..

solo > ya, segalanya mungkin..heh..

snoe > err..err..hensemmmmm.

aliza > ngorat solo molo. Beliau hensem, solo lg. hihi...

Khairul Amry Mohamad Puad said...

yer ker...tak der lah.orang omputih ni memang suka betu buat2 cerita.ada jugak la yang tak der rupa berjaya pon.jadi orang penting lagi tu.kepandaian otak ni subjektif la.pemakanan dan didikan tu yang mempengaruhi.bukan rupa paras.sekarang ni aku tengok mamat2 yang hensem n gadis2 yang cantik kebanyakannyer jadi kutu rayau jer pon..hmm

echaRierie said...

waaa..nice..
=)

Amirudy Mazlan said...

amry > ewah engko amryyyyy..statement tak hengat :-) Tp pepehal pun, tips yg ko share ni mmg power..

echa > :-)

syairahmohdanuar said...

eh, betul kah??

Black_roses92 said...

owh..cmtu ke.. tp slalu dgr klw cntik ni otak dia cm otak aym.. huhu.. tapi sebenarnya semua orang tak kira paras rupa masing2 ada akal fikiran.. so, masih boleh berfikir dgn waras.. IQ tggi tu klebihan.. ;)

Amirudy Mazlan said...

syairah > tah. Syairah rasa? :-)

blackrose > rose pon cantik tau. Jadi, adakah....? Hehehe..jgn mayah ye rose. Saje guwau2 nak ngerat silaturrahim.. :-)

Anonymous said...

perempuan atau lelaki yang good looking dikatakan mempunyai fizikal development dan ketahanan imun yang tinggi... semasa proses pembentukan bayi yang ditakdirkan comel setiap pembahagian sel adalah mengarah ke bentuk simetri iaitu rupa wajah yang seimbang kiri dan kanan... mungkin kerana itulah dikatakan orang yang menarik ni terbentuk lengkap otak dan organnya yang lain dan lebih fertil bila dewasa.. jadi mereka ni mempunyai trait yang bagus untuk dipilih... kan nabi suruh kita cari wanita yg subur... wanita islam zaman nabi ramai yang berpurdah jadi susah nk tengok kecantikannya.. mgkin cara melihat kesihatan dan kesuburan wanita tu boleh dijadikkan tekaan untuk rupa parasnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...