Saturday, 26 March 2011

Kenapa Kita Perlu Solat 5 Waktu Setiap Hari...


Setiap hari, apabila kita bekerja secara berterusan, otak akan menjadi letih dan kita tidak dapat bekerja dengan baik sehinggalah kita mendapat rehat yang secukupnya.

Selain daripada itu, kewujudan pelbagai jenis gelombang di sekeliling kita (seperti gelombang telefon bimbit, gelombang radio dan lain-lain) turut mendatangkan kesan kepada otak. Hasil daripada beberapa kajian sains yang dijalankan, didapati bahawa, setiap kali kita berada dalam posisi sujud semasa solat, kesemua gelombang yang terkumpul di dalam otak kita tadi akan dialirkan ke bumi. Ini menyebabkan otak kita kembali menjadi segar, di samping turut mengurangkan risiko untuk menghidap kanser otak.


[tips Youtube untuk elak gambar tersekat-sekat > 1) Tekan play 2) Tekan pause, tunggu loading hingga separuh bar 3) Tekan play sekali lagi]


*diterjemah dan diolah semula daripada beplustive*

11 comments:

alexa yussida said...

solat kan mencegah kemungkaran..kalo 5 kali ingat betol2 kat Dia,insyaAllah terhndar bnda2 tak elok:D

humayraa said...

Subhnallah...

Rafi Nilhan said...

thanks untuk kongsian ilmu..

bro cuba buat komen popup window..=) mesra alam

pergi dashboard,setting,comment..pilih popup window..=)

sori bg idea jer k..

zaty luvlianncezzz said...

solat itu tiang agama

Ok come visit my blog
Yg menariknya~~~
zaty luvlianncezz dh da fb!!

Dayana AZ said...

terima kasih! video tu mmg besh!

miss frog said...

datang singgah ta cni..nice blog,,ble dpt byk ilmu...

Amirudy Mazlan said...

alexa > setuju. Kalau hak Allah kita jaga, hak kita juga Allah akan jaga..

humayraa > org bukan Islam selalu duk tanya, kenapa cara solat kita begitu caranya. Skrg, sikit sebanyak kita dah boleh bg jawapan kpd mereka.

rafi > sungguh jelas lg terperinci idea tuan hamba. Baiklah, idea diterima..=)

zaty > mak panggil suh gi solat tu. Gi cepat!! :-)

dayana > tima kasih kat uploader asal vid tu. Banyak pahala dia.. :-)

miss frog > nanti dtg lagi ek?

pwincess Lov3y dOv3y said...

wah..
salah satu kelebihan solat yang kita tak taw...

an.nabihan said...

agree!! ya. setiap apa yg allah tetapkan ada hikmah nyer. hit me back
k..

('',)kapie_art'sLover('',) said...

ilmu yg bagus dikongsikan.. :) rupenye da lame follow awkk... tadi nak TERfollow kali-2.. haha :)

Amirudy Mazlan said...

pwincess, an > saye pun baru jee tau :-)

kapie > takpe2. follow je. Nti saye follow awk 2 kali gak..heh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...