Tuesday, 26 April 2011
Makan Untuk Hidup..
Dalam satu kajian yang membabitkan sejuta orang pelajar di New York, didapati bahawa, untuk menu makan tengah hari, pelajar-pelajar yang mengambil makanan yang kurang mengandungi bahan-bahan seperti perasa tiruan, perisa tiruan dan pengawet akan mencapai keputusan 14% lebih baik dalam ujian IQ.
Semua orang tahu akan kepentingan menjaga pemakanan.
Tapi yang masalahnya, bila kita hidup di zaman di mana kebanyakan makanan dihasilkan di kilang-kilang, bukan lagi tanam sendiri atau petik kat kebun-kebun macam zaman atuk dan nenek kita dulu, nak tak nak, salah satu daripada bahan-bahan di atas tu mesti ada.
Roti dengan kandungan gandum yang sepatutnya menyihatkan, pun ada pengawet nak suruh tahan seminggu dua.
Sayur, penuh dengan racun serangga sebab nak bagi nampak cantik tanpa kesan gigitan ulat dan sebagainya.
Teh dengan bahan pewarna dia.
Lagi? Emmm..nanti-nanti la sambung kalau rajin ;-)
Pendek kata, nak cari makanan atau minuman yang betul-betul selamat tu, payah dah.
Betulll..ada yang organik.
Tapi orang tengok harga pulak..tak semua yang mampu.
Jadi, tinggal lagi kita guna sikit-sikit je laa apa yang ada jual kat pasaran sekarang nih.
Kira makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
hhahahha, buat masa sekarang, hidup untuk makan sebab takde keje
hhahaha
Post a Comment